Реклама


РЪКОВОДСТВО ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
(5 votes, average 5.00 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Article Index
РЪКОВОДСТВО ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Порочен кръг
Биоенергийно дишане
Дишане в хартиена кесия
Работа с вътрешния диалог
Страх от самия страх
Страх от телесните симптоми
Страх от загуба на контрол
Страх от полудяване
Страх от деперсонализация
Страх от смъртта
Страх от загуба на логическо разсъждение
Страх, че
Техника на падащата стрела
Десенсибилизация
All Pages

 

Когнитивна психотерапия при паническо разстройство

При паник атаките имаме следния порочен психосоматичен кръг:

Появява се сърцебиене, замайване, изпотяване, стягания и т.н., резултат от завишената ни тревожност, напрегнатото ни тяло и ум, неумението ни за релаксация на психика и тяло -> в мислите си ги интерпретираме автоматично катастрофично, черногледо: полудявам, умирам, „какво ще кажат хората!?!”, получавам инфаркт, не съм наред, падам и се провалям, губя се, изчезвам и т.н. и т.н. -> тази интерпретация засилва страха -> реакцията ни на засиления страх е характеровото ни желание за свръхконтрол, за непременно овладяване на положението.

Това желание представлява едно свръхнапрежение на ума в опитите си да се справи -> Свръхконтролът мощно напряга мускулните брони, блокировки в тялото – топката в стомаха, буцата в гърлото, тежестта в гърдите и отзад в главата, стяганията на раменете и цялото тяло -> при стягането в стомаха единственият възможен дихателен процес е с връхната част на гърдите, който сега е ускорен от борба/ бягство реакцията на адреналина. Плиткото гръдно дишане хипервентилира тялото и подпомогнато от мускулните стягания/брони покачва мощно налягането нагоре към главата. А това причинява директно засилване в замайването, дереализацията, деперсонализацията, страха от падане/ провал -> засилените симптоми още повече покачват страха и ние още повече се напрягаме ментално и телесно в стремежа си за контрол -> Паниката е тотална, което затваря порочния кръг!

  

Коментари  

 
0 #3 uter 2017-05-13 14:56
Когато има панически атаки е добре да се провери щитовидната жлеза. Понякога тя е причината за страха.
 
 
+1 #2 emsiem 2017-05-08 09:03
Паниката мимикрира и това я прави много трудно лечима.
 
 
0 #1 Марияна Стефанова 2012-05-07 13:19
Здравейте!Казва м се Марияна,живея в град Търговище,на 41 години съм и от скоро имам панически атаки.Всъщност доста лекари обиколих,какви ли не диагнози чух-докато сама не открих какво ми е всъщност.Прочетох цялата статия и съм силно впечатлена.Ще се опитам всички тези техники, който описвате за справяне с ПА,да използвам.До колко ще се справя незнам...Благодаря много за материала!
 
 

Рекламни

loading...