Реклама


ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

Какво представлява паническото разстройство?

Паническото разстройство представлява, кратки епизоди, съпроводени с много силен страх и различни физически симптоми. Първата паническа атаката, изглежда, като че се явява от нищото. Изневиделица, личността е подложена на различини удари, на които тя не може да отреагира.  Симптомите на ужас, загуба на контрол и усещане за нереалност  я поставят в ситуация на изключителна тревожност и объркване.

Кога се появява паническото разстройство?

Паническите атаки стартират, обикновено, когато индивидът е подложен на сериозен стрес, прекалено натоварване в работата, загуба на близък човек. Те също могат да са в резултат и на хирургическа операции или автомобилен инцидент.

Какво причинява паническото разстройство?

Прекалената консумация на кафе, кофеин, наркотици или други стимуланти, както  например медикаменти, приемани в лечението на астма и ниско кръвно налягане, биха  могли  да отключат паническите атаки.

Въпреки всичко, обаче, доста често паническите реакции се явяват съвсем неочаквано и именно за това, те са така ужасяващи.

Затова, хора, които никога не са преживявали паническа атака, ги свързват с моментно нервно напрежение или страх.

Как се изменя поведението на човек след като вече е преживял паническа атака?

При всеки от страдащите е твърде индивидуално - те преживяват най-различни  симптоми, толкова силни, че те действително имат усещане, че ще загубят контрол или пък ще умрат. Това са реакции, които са следствие от паническите атаки, потърпевшите трябва да знаят, че не представляват реална физическа и психическа заплаха за тях. Симптомите се предизвикват от високите нива на адреналина в кръвта.

Симптоми на паническо разстройство

Интензитетът на паниката обикновено продължава  не повече от няколко минути, но тя може да приижда на вълни в разстояние на два часа. По време на самата  криза преобладават следните  симптоми:

-Задъхване или усещане на задушаване

-Сърцебиене или ускорен пулс

-Замаяност и неустойчивост

-Треперене или разтърсване


-Трудно поемане на дъх и стягане в  гръдния кош


-Потене

-Повдигане или  дискомфорт в корема

-Чувство на нереалност – сякаш се наблюдавате отстрани

-Вцепененост или изтръпване на ръце и крака

-Горещи и студени вълни

-Болки  в  гръдния кош       

-Страх от  полудяване  или загуба на  контрол

-Страх  от умиране

Една паническа атака не означава паническо разстройство

Доста хора преживяват една или няколко панически атаки и с това се разминават. И дори забравят за тях. Други хора развиват паническо разстройство, което преминава във фобия, която е известна като “страх от страха”, т.е. страх от паническа атака, която всеки миг може да се появи.

Ако сте преживяли паническа атака в кола, докато сте чакали пред светофара или задръстване, възможно е да развиете страх при всеки следващ светофар и задръстване и като резултат - ще започвате да избягвате тези ситуации. Съществува реална възможност постепенно да започнете да ги прехвърляте във всички сфери на живота. Работата ви сигурно ще започне да страда, приятелствата ви също. Бракът е подложен на сериозно изпитание, децата трудно могат да разберат “странното”поведение на родителите си.

Паническите атаки може да се появяват и през нощта

Много хора биват събуждани по време на сън от пристъпите на ужас. Често те биват така мъчителни, че потърпевшите от тях, изпитват страх да заспиват и те сериозно са застрашени от изтощение. А, когато затворят очи започва кошмара.

Прогнози при паническото разстройство

Паническото разстройство не е присъда. То е лечимо страдание. Подходяща медикаментозна терапия, заедно с психотерапията могат напълно да  прекратят паническите атаки.

 

 

 

 

Коментари  

 
0 #1 volfram 2011-07-26 20:00
Получих първата си ПА, когатоне можах да преглътна глътка кафе, мислех, че ще се задуша и ще умра. От тогава пия и ям много внимателно и със страх.
 
 

Рекламни

loading...