Реклама


СТРАХ ОТ СТРАХА
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

Страховите преживявания са неизбежни, тъй като животът е непредсказуем

Това е вярно особено днес, когато светът и хората в него се променят толкова бързо. Всички форми на промяна са рисковани, а всеки риск предизвиква страх, включително риска от личностното развитие, колкото и положителна да е неговата цел!

Какво е "страх от страха"?

Някои от хората, които изпитат веднъж паническа атака, е възможно да развият страх от  появата на нова паническа атака. Тогава говорим за развитието на страх от страха или паническо разстройство.Има хора, които веднъж изпитали паническа атака забравят за нея, но те са по-малко на брои от тези, които изпитват страх от появата на нов пристъп на страх.

Страхът от страха нанася по-големи поражения, отколкото самият страх. Физическото преживяване на страха - силното сърцебиене, треперещите ръце и безконтролното потене - ужасява толкова много хора, че те се опитват да отрекат съществуването на опасността, която може да доведе до такава реакция. Те залъгват себе си че всички са ,,добри", че зад всеки облак се крие синьо небе, че героят или героинята ще победят, че ако сме постоянно заети, няма да ни се случи нищо ужасно. Но тяхно­то подсъзнание не може да бъде заблудено; дълбоко вкорененият страх продължава да набъбва под повърхността, докато един ден бликва и се случва най-лошото. Тялото се свива в масивна неконтролируема защитна реакция - идва първият пристъп на паника. Това ужасяващо преживяване се свързва с някаква нищожна подробност, с някоя незначителна тревога, която го е привела в действие, или просто с каквото и с когото се случи да е наоколо по това време. И така, семената на една фобия са посети и пораждат пове­че опасности, от които се страхуваме, и повече отрицателни нави­ци, от които трябва да се избавим!

Страхът може да се контролира - дори ако опасността не може!

Това е област, в която съзнанието очевидно може да тържествува над материята. Ние не трябва да бъдем роби на тялото си! Това означава, че можем да се научим да поемаме отговорност за реакцията си към вдъхващи страх събития и хора. Вярното твърдение не е "Беше много страшно", а Аз бях много уплашена".

Да се научим да обуздаваме страха си е едновременно вълнуващо и окриляващо - това, изглежда, е една от главните причини толкова много хора /разбира се, главно мъже/ отново и отново доброволно и без особена причина да се подлагат на риск и опасности.

Научете повече за собствения си страх

Първо, това означава да изследваме подробно страховете си, да откриете причините, които ги предизвикват, както и кои от тях ви безпокоят най-много, при какви обстоятелства, по кое време, в каккво обкръжение и други фактори, които ги съпътстват.

Второ, това означава да изследвате начина, по който се справяте със страховете си. Приемам, че тази част може да не е толкова съществена, но много хора я смятат за нужна. Ако е възможно, поемете сами отговорността за това откритие - в края на краищата вие най-добре познавате собствените си преживявания.

Борбата със страха на пръв поглед изглежда загубена кауза, защото всеки от нас притежава генетична заложеност да се страхува. Да се страхуваt само по себе си е състояние да пазиш себе си и своята физическа цялост, и да оцеляваш. Но ние говорим за ирационалния страх, който не застрашава живота ни. Можем ли да се справим с него? Да. Не само можем, но и го правим. Важното е да си дадем време ,за да разберем, което стартира нашият страх и в частност паническите kr атаки.

 

 
 

Рекламни

loading...