Реклама


ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО И ПЕРФЕКЦИОНИЗМЪТ ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

 

Имаме паническо разсторйство и непрекъснато си задаваме въпроса, защо точно на нас се случва това?

Паническото разстройство често е в резултат от желанието ни да изглеждаме перфектни в очите на другите. Затова, докато не е осъзнаем връзката страх-перфектност, изживяваме мъчителни панически атаки.

Свикнали сме да ни оценяват по постиженията. Казваме си, колкото по-големи постижения, толкова по-добра оценка от другите. Колкото по-перфектни постижения, толкова и повече перфектност в очите на света. Да, но, ние свикваме да се оценяваме само на базата на другите. Нашето самоуважение започва да се гради само на външни стандарти. Това може да ни накара да се почувстваме много уязвими и изключително чувствителни към мненията и критиките на другите. В опитите си да се защитим, ние определяме, че само съвършенството може да бъде нашата най-сигурна защита от посегателствата на света. Съвършенното същество е защитеното същество, това е нашето лого.

Страхът от провал тук е водещ. Често се оправдаваме, че не се захващаме с нещо, защото не сме достатъчно подготвени, за да го изпълним, а всъщност на дъното стои мисълта от евентуален провал.

Страхът от правене на грешки. Човешко е да се греши, а направените грешките, това не сме ние. Допускането на грешки не ни прави личност, на която природата е пропуснала нещо да  даде. Страхувайки се от грешки ние пропускаме възможността да се развиваме. Пътят на поправянето на грешките е пътят на израстването.

Страх от неодобрение. Какво ще стане, ако позволим на другите да разберат за нашите грешки? Перфекционизмът ни заставя да се съобразяваме с него като кара мозъкът да изстрелва съмнения от рода - какво ще стане, ако той или тя разберат, че аз не владея нито един чужд език. Моят имидж на компетентна личност може да бъде поставена под съмнение и вече няма да бъда приет безрезервно. А, нещо повече всички ще обсъждат моите качества при разпределянето на следващите задачи.

Всичко или нищо. Перфекционистите вярват, че техният живот е безмислен, ако постиженията не са съвършени.

Страх да се излезе от установените правила. Животът често е рамкиран включвайки обещанието: „Ще направя всичко възможно, за да бъде най-доброто” и завършва с въпроса: ” Как се представих?”

Налагане на избрания модел пред останалите. Изреждат се дълги списъци с правила, как трябва да се живее като един съвършен човек.

Префекционистите вярват, че другите достигат до успеха по-лесно - без много напрежение и работа. При тях става всичко по-бързо и без условности. Докато при перфекциониста и най-малкото действие е съчетано с безброй проблеми. То все стои недовършено и винаги има какво да бъде прибавено.

Тези становища на перфекциониста задвижват  омагьосания кръг.

-       На първо място перфекционистите си поставят недостижими цели.

-       На второ място, срещат трудности да започват осъществяването им именно поради тази причина.

-       На трето място постоянния натиск да постигат съвършенство намалява производителността на труда им и ефективността на действията. А оттук пътят до паниката и страхът е много близък. Защото липсва удовлетворение от работата им.

-       На четвърто място, перфекционистите развиват самокритичност и самообвинения, които са много по-силни, отколкото при другите хора. И те попадат в омагьосаният кръг – техните действия водят до неуспех, перфекционистите се напрягат още по-силно, с това работата им не се подобрява, но те продължават още по-отчаяно, отново опит за съвършенство и отново разочарование и т.н. От този кръг няма измъкване.

Перфекционистите  имат склонност да очакват, и  да се страхуват от неодобрение на другите около тях. Притежавайки този страх те започват да реагират отбранително на критиката, която получават от заобикалящия свят. Като по този начин дразнят и отчуждават другите от себе си.

Кое зарежда перфекционизма?

Това са  нереалистичните мисли и представата, че ние сме това, което мислят другите за нас. Желанието да изразим онази перфектност, според която другите биха ни обичали.

Като се настроим на реалистична вълна ще се повиши и нашето самочувствие.

v  Повишете вашето самоуважение като поставите цели, които изцяло ще са съобразени с желанията ви и представите ви за самите вас.

v  Правете експерименти. Например поставете си цел и вместо 100 процента изпълнете 90 или 70 процента от нея. Така ще разберете,че светът не ви отхвърля, когато не сте съвършени.

Фокусирайте се върху процесът на постигане на желанието, а не върху самото желание. Направете оценка на успеха не само върху факта на добрия резултат, а на вашето постояннство и изобретателност, докато го постигате

v  Използвайте чувството на депресия и тревога. Когато имате някакви съмнение и сте изпълнени с напрежения, питайте и показвайте чувствата си

v  Когато се страхувате, признайте си това чувство. Запитайте се – от какво всъщност се страхувам?

v  Много положителни неща могат да се научат от грешките. Запишете си всичко, каквото правите като извод след даден провал.

Умението да се определят приоритети, елиминират напрежението. Отлагайте изпълнението на онези задачи, които не са от важно естество в момента. Не се принуждавайте да върши всичко само и само то да бъде свършено. Има неща, които могат да  бъдат отлагани, без това да ви прави протакащ човек.

Продуктивният човек  не  е перфектен човек. Продуктивният човек е комбинативен и прагматичен, любезен, но и докачлив, когато трябва. Продуктивният човек е ориентиран към своите стремежи, без да се интересува другите, какво мислят за него. Защото знае, че другите могат умишлено да саботират живота му, като го поставят в лапите на перфекционизма и го накарат да работи изцяло в тяхна полза, криейки се зад констатацията “Ти можеш още по-добре”.

Разгадаете ли логиката на перфекционизма ще намалите значително напрежението, а с това и с това пристъпите на паника.

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...