Реклама


УСЕЩАНЕ ЗА БУЧКА В ГЪРЛОТО
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Усещане за бучка в гърлото

Безпокойството, хроничната тревожност могат да породят усещане за бучка в гърлото

Много хора, които изпитват панически атаки, тревожност или стрес получават и усещане за бучка в гърлото.

Симптоми за усещането "бучка в гърлото"

Това чувство често се описва като:

 

  • Усещане за постоянна бучка гърлото.
  • Бучка в гърлото,чувство, което  идва и си отива.
  • Пациентът усеща като, че  има бучка в гърлото само при преглъщане.
  • Безпокойство, че имате предмет в гърлото.
  • Усещане за задушаване или че нещо е заседнало в гърлото. Нещо „попада” в гърлото след хранене.
  • Стягане в гърлото.
  • Бучка в областта на гърлото  или щитовидната жлеза.
  • Усещате, че сякаш нещо е вързано за гърлото ви.
  • Чувствате, че има нещо блокирано на гърлото ви  или дихателните пътища.

Въпреки че няма видима причина да имате усещане за наличие на чуждо тяло, вие продължавате да усещате, че там има нещо. Защо се случва това, защо тази бучка в гърлото  си „стои” (няма нищо в гърлото си, а усещането за бучка продължава да ви кара да настръхвате от ужас)? Вие  се насилвате, за  да преглътнете, а онова нещо си остава там. Изпитвате нетърпимост към това усещане. Силно си поемате въздух, тъй като възприемате усещането като запушване на гърлото или на дихателните пътища.

Тази бучка на тревожността може да възникне по всяко време. Тя може да се задържи и да „остане” за неопределено дълъг период. Например, може да почувствате наличие на бучка в гърлото ви изведнъж. След това   да изчезне, после пак да се появи.Това чувство може да предхожда, придружава, или да  следва ескалацията на други тревожни усещания и симптоми, които се появят от само себе си.

Това чувство на бучка в гърлото може да предхожда, придружава, или да следва  определен епизод на нервност, тревожност, страх, и повишено напрежение, или да се  появи "изневиделица" и без видима причина.

Това чувство може да варира по интензивност от едва забележимо, до умерено,  и много  тежко. То също може  да  приижда на вълни, с много силен пристъп и последващо заглъхване.

Това чувство може да се променя от ден на ден, или всеки един момент и да предизвиква различни възприятия.

Каква е причината да чувствате, че имате бучка в гърлото при пристъп на тревожност?

Тъй като има много медицински причини за това да чувствате бучка на гърлото, най-добре е да обсъдите този симптом с вашия лекар. Ако вашият лекар прецени, че това е само стрес, можете да сте сигурни, че няма друга медицинска причина за това. Като цяло, повечето лекари могат лесно да направят разлика между това, кога усещането за наличие на чуждо тяло в гърлото е причинено от стрес и тревожност,  и кога, тези симптоми,  са причинени от други медицински проблеми.

Може ли тревожността да причини постоянно усещане за наличие на  буца в на гърлото? Да! Ето защо:

Когато изпитва тревожност, пациентът активира тялото по определен начин, по който то отговаря  на стреса. Отговорът на стреса предизвиква незабавни физиологични, психологични, и емоционални промени в организма, които повишават способността на тялото да се справи с една заплаха или да се бори  и да бяга от опасността.

Една част от промените в тялото,чрез които то отговоря на  стреса, реагират като карат мускулите  да се стягат, така те стават по-устойчиви на каквито и да било повреди. Този стягащ ефект на  мускулите, може да повлияе на всички  мускулни групи в тялото, включително и на мускулите в гърлото. Тази активизация ще ви помогне да преглътнете, ако в този момент това е належащо, да речем -  нещо ви е заседнало на гърлото.

Именно стегнатите мускули създават у вас усещане, че имате нещо там.Този симптом е пример за това, как може да се почувствате, и как безпокойство може да доведе до усещането за  "бучка в гърлото." Много хора, които са нервни или тревожни имат опит с това чувство.

Ако често имате повишени нива на стрес във вашия живот, можете да очаквате, че тази част от гърлото ви, ще бъде активна и ще ви създава усещане за наличие на чуждо тяло в гърлото ви. Така стресът се отразява на мускулната група във вашето гърло.


Как се лекува усещането за бучка в гърлото?

Когато това чувство се дължи на активната реакция на стрес, поради безпокойство ( паническа криза),  успокояването на тялото ще намали това дразнене в гърлото. След като тялото ви се възстанови от активния стрес, това чувство ще намалее и трябва да изчезне с времето. Имайте предвид, че това може да отнеме до 20 минути или повече за организма, за да се възстанови от сериозната реакция на стреса. Но, това е нормално и не трябва да бъде причина за безпокойство. Не се плашете.

Ако това чувство се дължи на постоянно повишени стрес нива, може да отнеме много повече време на организма,за да се върне до точката, където това усещане ще започне да изчезва.

Дайте време на тялото си, за да се възстанови и усещането, да се разсее. Както вече разбрахте, симптомът на бучка в гърлото, няма да ви навреди. Затова той не бива да е причина за безпокойство.

Разбира се, това чувство може да бъде смущаващо и дори досадно. Но, то ще изчезне, когато се справите със стреса в организма ви.

Имайте предвид, че този симптом не е вреден за вас и няма да ви причини никакво увреждане на тялото  или гърлото ви.  Това е само неприятно усещане. Няма да се задавите, докато се храните и няма да спрете да дишате.

Усещането за бучка в гърлото е реакция на стягане на мускулите, предизвикана от тревога, безпокойство или хроничен стрес.

 

Прочетете още за ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

 

Коментари  

 
+4 #3 Татяна Христова 2017-08-22 12:09
Много ви благодаря! Людмила, Благодаря и на вас.
В момента изпитвам това стягане и задушаване. Уплаших се много.
ще се опитам да се справя.
Успех на всички!
 
 
+3 #2 Людмила 2017-04-06 15:05
Няма да се задушите, това е само усещане, предизвикано от тревожността. Тя стяга мускулите при преглъщане и се усеща като засядане на гърлото.Няма опасност! Бъдете спокойна!
 
 
+1 #1 Мирамед 2017-04-06 15:02
може ли да се задуша от това усещане на гърлото?
 
 

Рекламни

loading...