Реклама


ЗАКОН ЗА ПСИХОТЕРАПИЯТА
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - Психология
.

Занапред, който иска да работи тази професия, трябва да бъде вписан в специален регистър, който вече е създаден. За да попадне там обаче, ще е нужно специално образование по тази специалност, което продължава между 5 и 7 години. То пък, от своя страна, е съобразено със строги европейски изисквания, разясни председателят на Асоциацията по психотерапия Георги Антонов и обясни, че лицензирани школи вече има и в България.

 През ситна цедка ще минават врачки, баячки, екстрасенси и всякакви гадатели, които искат да практикуват „уменията” си занапред. На практика те няма да могат да се наричат психотерапевти, с каквото название се кичат, за да привличат клиенти. Това става ясно от проект на Закон за психотерапията, който подготвя депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова съвместно с Асоциацията на психотерапевтите, пише "Монитор"

„По този начин ще се пресече пътят не само на гледачките и врачките, които се обявяват за психотерапевти, но и за психиатри и психолози, които дръзват да се занимават с тази фина материя, без да имат необходимите познания по нея“, добави Антонов. Той не скри, че на практика, повече са психолозите без квалификация, които се наричат психотерапевти, отколкото екстрасенсите и баячките.

„Такива хора мътят мозъците на изпаднали в беда, внушават им сатанизъм и въртят нелош бизнес срещу 30-50 лева на час сеанс”, обяви отец Силвестър Янакиев от Сливен, който неотдавна вкара в черен списък всички хора с паранормални способности и ги призова да се откажат от дейността си.

В проектозакона на по-късен етап ще бъдат включени и санкции срещу всеки, дръзнал да се занимава с психотерапия без необходимата диплома. От 3200 до 3500 евро е глобата в Австрия за такива нарушители при първо залавяне от властите. Нашите специалисти подготвят нормативния документ на базата на австрийския закон.

Предвижда се обаче психиатри, психолози и завършилите със степен „магистър” някои социални специалности, да имат право да продължат магистратура по психотерапия.

Такъв закон е крайно наложителен. С него ще се регламентира статутът и професията ще бъде легитимирана, подчерта вносителката - депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова. Включването на легитимните колеги в регистър ще ги защитава пред закона, но ще е защита и за пациентите, тъй като те ще знаят кой ги лекува и има ли право въобще на това, обясни народната представителка. 

Българската православна църква подкрепя този проектозакон, защото магьосничеството, гадаенето и лечението с енергии са вмешателство не само върху свободата на личността, но и върху свободната воля, смята митрополит Кирил. Упражняващите такива методи на въздействие се възползват от слабостта на хората в трудни моменти на изпитания. Те издевателстват над чуждото нещастие, за да печелят. В този смисъл законът дори е закъснял, категоричен е свещеникът. Държавата отдавна трябваше да се намеси.

От църковна гледна точка търсещият услугите на такъв „феномен” върши тежък грях. Обикновено човекът отива при гадатели, когато не е в най-добра психическа кондиция. Псевдолечителите се възползват от това и могат да доведат търсещия помощ до дълбока депресия. Практиката познава случаи на самоубийства в резултат на попадане под подобни влияния. Почти няма свещеник, при когото да не са потърсили помощ хора, пострадали от магьосници, врачки, баячки и екстрасенси.

 

 

 
 

Рекламни

loading...