начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

клаустрофобия

социална фобия

биполярно разстройство

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения


EVROPEA

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   здраве
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

   Артерапията е  известна  като креативна терапия. Тя използва творчески процеси, които помагат на хората  да изразят мислите си и чувствата, които при други обстоятелства не биха могли да направят така успешно. Креативната терапия може  да засили себеуважението и самочувствието и да насърчи промяната в позитивен смисъл. Артерапията включва  танци, драма, рисуване, поезия.
   Паническото разстройство и всички видове тревожни разстройства и депресии се повлияват отлично от арттерапия. Наблюдаването на подходящи картини и снимки водят до незабавна релаксация и освобождаване на събралото се напрежение.Съзерцаване на определена картина и последващото мисловно възпроизвеждане, води до балансиране на емоционалните процеси, които текат в човешкото тяло. Когато наблюдавате картина или снимка и веднага я свържете с определен момент от вашия живот, това действие помага да съзадате рефлекс, който ще прогонва мрачните мисли, докарващи страха.
  Предлагаме ви няколко снимки, които  са подходящи за самостоятелна арттерапия. След всяка снимка визуализирайте Вашите представи и ги опишете на лист хартия. Изчакайте един ден и отново проведете този сеанс. Отново запишете онова, което предизвикват те у вас.  След седмица направете сравнение със записките си. Вижте как се променят  представите Ви през различните дни. Направете асоциация с онова, което Ви се е случило през изминалите дни и вижте как представите и възприятията Ви се променят  и как Вие и Вашите мисли, сте свързани със заобикалящата среда.
Това е и начинът, по който можете да елиминирате страховете си.Всяка паническа атака е една снимка във Вашето съзнание на фона на онова, което Ви се случва в ежедневието.
Снимките са ни предоставени  от Димитър Йорданов, специализирал в областта на детайла във фотографията. Той ни показва различни състояния в природата, посредством макрофотографията, които доста често са  незабележими от човешкото око. Близкият контакт с невидимото  предизвиква усещане за яснота и свобождаване от конфликти и напрежение в човешката психика
Арттерапия и паническо разстройство