EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
странични ефекти на антидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Радикулит
Плексит
Неврит
Невралгия
Дискова херния
Полиневрит
Заболявания на периферната нервна система
Описание на дискова херния
Поради сравнително голямата честота на случаите голямо внимание заслужава и дисковата херния, тъй като тя е причинител на болките в кръстно-поясната, шийната и по-рядко гръдната област. Дисковата херния представлява нарушаване на целостта на диска на прешлена (особена хрущялно-съединителна тъканна пластинка, свързваща прешлените), при което частички от него  или неговото централно ядро изкачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва.
Симптоми на дискова херния
Дисковата херния обикновено се порявява при резки, внезапни движения и вдигане на тежести. Явява се с внезапна, сразяваща болка в съответната част на тялото (шийна, гръбна, кръстно-поясна), блокиране на движенията, заставане в обезболяваща поза. Болката е типично коренчева и обикновено е непоносимо силна. Болният е в принудителна поза и всяка промяна, напъване, движение, разтягане усилва болките. Макар че обикновено се засяга едно коренче, блокирането засяга повече стави и мускулни групи. При изследването обикновено може точно да се установи мястото на хернията. Нерядко може да настъпи спонтанно оздравяване (когато хернията не е пълна) и  тогава всички явления изчезват внезапно или в разстояние на няколко дни. Чести са обаче повтарянията - при незначителни движения  (дори в леглото), при изкашляне, подскачане.
Лечение на дискова херния
Лечението на дисковата херния в началото е предимно с физикални средства. Широко се практикува т. нар. ръчно-мануално) лечение, известно сред хората като опъване, разтягане или отпускане на болезнено свития мускул. Трябва да се разбере и запомни добре, че този способ Преди всичко помага за деблокиране, освобождаване на съседни стави и мускули. Той е най-ефикасен, когато не се касае за истинска дискова херния, а за защитен блокаж на съответните тъкани, получен при внезапни движения или вдигане на тежести. В този случай ръчното лечение помага изцяло. В началните етапи и повтарящите се случаи на непълна, частична херния ръчното манипулиране също помага, освобождава блокажа и връща обратно започналото изсипване. Има доста опитни народни лечители, които владеят някои прийоми на разтягане и ръчно манипулиране, с които бързо и ефикасно помагат на болните. Сега вече е създадена цяла наука, клон на физиотерапията, в която ръчното манипулиране е поставено на научни основи при пълно познаване анатомията и физиологията на областите, в които се манипулира. В тази област има вече немалко добре подготвени физиотерапевти. Когато прояви на заболяването показват, че е налице изявена дискова херния, която не се поддава на възстановяване с многократно повторение на процедурите, единственото лечение е хирургичното. Много важен въпрос, който вълнува боледуващите, е трябва ли да се оперират, операцията предпазва ли от повтаряне на заболяването и може ли да се постигне пълно излекуване и без операция? Казахме вече кога операцията се налага. Трябва да прибавим още, че с нея не бива да се закъснява, за да не се получат усложнения от притискането и на други коренчета, на кръвоносни съдове и пр. и докато притиснатото коренче не е трайно увредено. Когато операцията е направена навреме и се премахне причината - постига се пълно излекуване без остатъчни явления. Неоперативното лечение се провежда в съответните болнични отделения, физиотерапевтични кабинети и в балнеоса-наториумите в Павел баня, Бургаски, Пловдивски и Хасковски бани.
доц. д-р Р.Ралчев
Дискова херния