EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:

Здраве:


Кои хора са предразположени към паническо разстройство
Склонни ли са някои хора, към панически атаки повече, отколкото други хора?
Отговорът е да! Наблюдават се физически разлики сред онези, които развиват паническо разстройство и хората които са устойчиви към това състояние.
Какви са тези физически разлики? Те са четри вида: чувствителност към адреналин, чувствителност към лекарства, чувствителност към физически стимул и чувствителност към натриев лактат.
Чувствителност към адреналин
Хора с паническо разстройство, включващо или не агорафобия, имат надбъбречни жлези, които  са по-"чувствителни" и е по-вероятно те да преживяват по-голямо изливане на адреналин в тялото си, която реакция да предизвиква състоянието  "да се бия или да бягам". Това състояние се характеризира с усещането за психологическа заплаха. Тези хора са   по-податливи на панически атаки.
При пациентите с паническо разстройство надбъбречните жлези произвеждат в пъти повече  адреналин, заедно с  още един хормон, известен като кортизол, когато те са изложени дълго време на продължителен стрес.
Свръхпроизводството на адреналин и кортизол пречи на производството на серотонин и допамин. Серотонинът и допаминът са невротрансмитери, които стабилизират настроението ви и създават у вас чувството на благополучие и удовлетворение. Когато нивата на серотонина и допамина са ниски, настроението ви става нестабилно и сте по-малко в състояние да се справите със стреса.
Това състояние на дисбаланс създава у вас усещането на умора, имунната ви система отслабва, изложени сте на голям риск да изпитате паническа атака.
Чувствителност към лекарства
Наблюдава се по-голяма чувствителност, както и възможни странични реакции при приемането на медикаменти. Известни са случаи, когато хората, изпитващи различни тревожни състояния се отказват от приемането на антидеперсанти точно от тяхната прекалена чувствителност и по -трудна адаптивност на организма към медикаментите. Затова се препоръчва отначалото да се започва с по-ниски дози, за да може организмът да има време да привикне към тях. Това се отнася и при спирането им.
Чувствителност към физически стимул
Хората с паническо разстройство, депресивно разстройство или друг вид тревожно разстройство имат повишена чувствителност към ярки светлини, температури, внезапни или силни звуци и различни други източници на физическа стимулация.Физическият стимул по-лесно ще предизвика изливане на адреналин в тялото при тези хора, като тази реакция довежда до дезориентация, а пък тя от своя страна до паническа атака.
Чувствителност към големи количества натриев лактат
Изследователите намират големи количества натриев лактат в кръвта на пациенти с паническо разстройство.Натриев лактат се произвежда, когато мускулните клетки  превръщат захарта в енергия.Той се намира и в разтворите, които се дават интравенозно в болничните заведения.
Пациенти, които изпитват паническо разстройство получили големи количества количества натриев лактат получава паническа атака или пристъп на тревожност.Специалистите наблюдавали голям приток на кръв в определени зони на мозъка.
Изследователите  сравняват този процес със ситуациите, когато дадени хора, нямащи паническо разстройство, са поразени  от токов удар. Тогава и при тях се наблюдават същото драматично нарастване на кръвния приток в определени зони на мозъка. С една дума, натриевият лактат при хората с паническо разстройство прави това, което токовият удар прави с човешкото тяло.