EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:

Здраве:
 
 

Описание на инфаркт на сърцето

Инфарктът на сърцето е сериозно заболяване, което се изразява в некроза (разрушаване) на известен участък от сърдечния мускул. Това се дължи на преустановено кръвоснабдяване на този участък вследствие непроходимост на артерията, която му доставя необходимата кръв (респ. кислород). Нeпpoходимостта на артерията най-често е резултат на запушването й от кръвен съсирек (тромб) - тромбоза на коронарна артерия. Тази тромбоза се развива обикновено върху болестно променения от атеросклероза вътрешен слой на apтерията (атероматозна  плака или язва). Макар и по-рядко непроходимостта на сърдечната артерия може да се дължи на силен, продължителен спазъм, без да е налице тромботичен процес.
Кои хора са по-застрашени от развитието на инфаркт?
 От инфаркт на сърцето боледуват по-често мъжете (4-5 пъти по-често от жените), и то между 40- и 6О-годишна възраст. Най-често това са лица, които страдат от гръдна жаба, но има и болни от инфаркт на сърцето, които никога преди това не са имали сърдечни болки. Предразполагащи фактори са атеросклерозата, захарната болест, затлъстяването, високото кръвно налягане, тютюнопушенето, застоялият живот, честите силни и неприятни емоции и инфекциите. Известно значение има и наследственото предразположение. 
Симптоми на сърдечен инфаркт
Проявите на сърдечния инфаркт твърде много приличат на тези на гръдната жаба. И тук е налице болка в сърдечната област (зад гръдната кост) с излъчване към лявото рамо и плешка, лявата ръка, понякога към шията и долната челюст и по-рядко - към корема. При инфаркт на сърцето обаче болката е по-силна, по-драматична, не зависи от физическо усилие, понякога се появява нощем или призори. Болката е по-дълготрайна - най-често няколко часа. Чувството за страх от смъртта е по-изразено. Болният не е вцепенен и скован, както при гръдната жаба, а, напротив - неспокоен, движи се и се мята в леглото. След поставяне на нитроглицерин под езика болката  не преминава или се облекчава незначително. Често болният се оплаква от недостиг на въздух. В някои случаи задухът може да има характер на сърдечна астма. Болният е отпаднал, може да има гадене, оригване, повръщане, подуване на корема, понякога и диария. Това е типичната картина на сърдечния инфаркт. Има обаче немалко случай, при които заболяването протича атипично. В такива случаи болният няма типичните болки в сърдечната област, а получава например силна режеща болка в корема, която може да се приеме дори и от лекаря като израз на остро коремно заболяване, налагащо хирургическо лечение. В други случаи болката може въобще да липсва, а да има само задух и евентуално смущения в сърдечната дейност и пулса. Понякога още в началото, а друг път след няколко часа от началото на заболяването, кръвното налягане спада, температурата се повишава умерено. В такива случаи са необходими съответни енергични мерки за борба с шока и колапса. 
Какво трябва да знаят болните и техните близки какво трябва да предприемат при съмнение за инфаркт?
 Когато болен, страдащ от гръдна жаба (или пък напълно здрав до дадения момент), получи силна пристягаща или режеща болка в сърдечната област със съответно излъчване, когато тази болка е продължителна, не минава от прилагането на нитроглицерин под езика, ако болният е неспокоен, изпотен и има смущения в храносмилателната система (оригване, гадене, подуване на корема, диария), той трябва да бъде поставен на легло и да не става от леглото под никакъв предлог, докато не бъде прегледан о т лекар. Ставането от леглото може да бъде фатално! При несигурни данни за настъпил инфаркт на сърцето (наличност само на част от описаните белези), когато има само съмнение, болният трябва да бъде третиран като болен от инфаркт, докато извиканият лекар не уточни заболяването. По-добре е болен без инфаркт да бъде поставен неподвижен на легло, отколкото болен с инфаркт да става, да се движи и да се излага на голям риск. Болен с инфаркт на сърцето трябва да се лекува в болница. След изписване от болницата е до¬бре да бъде изпратен в специализирано санаториално заведение, където да се провежда системна рехабилитация и тренировка на сърцето под контрол на специалист. И тук разходките и туризмът заемат централно място. Болните, прекарали инфаркт на сърцето, в повечето случаи могат да упражняват работата си, стига тя да не е свързана с нервно психично напрежение. За профилактика на сърдечния инфаркт или неговото евентуално повторение важат същите профилактични мерки, както при гръдната жаба и атеросклерозата, тъй като инфарктът възниква най-често у лица, страдащи от стенокардия, която пък от своя страна най-често се дължи на атеросклероза на коронарните артерии. А тези състояния са най-честите причинители на сърдечния инфаркт.

доц. Е.Патевисхемична болест на сърцето

стенокардия / гръдна жаба или ангина пекторис/

инфаркт на сърцето

Инфаркт на сърцето
Анатомия на сърцето:http://www.med.yale.edu/